Gelukkig of gestresst?
Je kunt je pas gelukkig voelen als er op dat moment geen onprettige gevoelens zijn. Maar ons leven kent regelmatig momenten of situaties waarin we nare gevoelens en emoties zoals angst, boosheid of verdriet voelen.
Deze gevoelens zijn gewaarwordingen van stress/spanning in ons lichaam. Ons brein is hiervoor verantwoordelijk, het is als het ware het vertaalbureau van wat zich afspeelt in ons lichaam tijdens een nare gebeurtenis.
Stress nuttig of ongewenst?
Stress/spanning is een gevoel in het lichaam als reactie op een situatie die we als onveilig/onprettig ervaren. In een natuurlijke reflex maakt ons lichaam stresshormonen aan en spannen onze spieren zich. Dit alles verloopt in een fractie van een seconde en buiten onze wil om. Deze spanning in ons lichaam is nodig om adequaat te kunnen reageren op een onveilige situatie. Onze basisreactie is eveneens instinctief, er is maar één ding belangrijk: overleven. Deze instinctieve reactie is afhankelijk van wat tijdens ons leven effectief is gebleken om te kunnen overleven. Zo kan ons zenuwstelsel kiezen voor vluchten, vechten of bevriezen.
Onze instinctieve basisreactie is vaak ontstaan in onze kindertijd. Een paar voorbeelden om de verschillende reacties die we hebben toe te lichten. Ben je veel gepest als kind, dan ben je misschien heel gevoelig voor afwijzing en ga je bepaalde situaties uit de weg (vluchten). Misschien krimp je als volwassene weer in elkaar als iemand kritiek op je levert en ben je niet in staat om adequaat te reageren (bevriezen). Kreeg je bij je vriendjes als je een grote mond opzette je zin, dan is de kans groot, dat je deze strategie ook als volwassene toepast (vechten) met alle gevolgen van dien.
Ongewenste stress adequaat aanpakken
Zowel EFT als TRE zijn effectieve methodieken waarmee we ongewenste instinctieve gedragspatronen kunnen doorbreken en negatieve emoties en spanning kunnen ontladen.