Wat is TRE?

TRE (Tension & Trauma  Releasing Exercises) is een methode die je helpt om op eenvoudige en effectieve manier alledaagse spanning, chronische spanning en/of spanning veroorzaakt door traumatische ervaringen los te laten, zonder over je problemen te hoeven praten.

 

Hoe doe je TRE?

TRE bestaat uit een aantal eenvoudige oefeningen, die iedereen kan leren en vervolgens thuis kan doen. Doel van deze oefeningen is om een mechanisme te activeren, waarmee spanning die vastzit in het lichaam wordt ontladen. Dit mechanisme heeft ieder van ons van nature. Je hebt waarschijnlijk weleens tijdens een heftige gebeurtenis ervaren, dat je van schrik, angst of van woede op je benen stond te trillen. Dit zijn neurogene trillingen (=uit je autonoom zenuwstelsel), bedoeld om spanning los te laten, zodat je lichaam weer terug kan keren naar een ontspannen staat.
Door het doen van de oefeningen activeren we dit ontladingsmechanisme. Maar anders dan bij een heftige gebeurtenis zoals boven beschreven, heb je hier controle over de ontlading.

 

David Bercelli, de grondlegger van TRE

TRE is ontwikkeld door Dr. David Bercelli, die een uitgebreide expertise heeft op het gebied van trauma.
Gedurende vele jaren heeft hij als hulpverlener gewoond en gewerkt in door oorlog geteisterde landen in het Midden-Oosten en Afrika. Hij is zelf meerdere keren getraumatiseerd geweest door wat hij heeft meegemaakt.

Meer informatie over Dr. David Bercelli vind je hier.